fredag 8 december 2017

Hur man gör en medeltidsskjorta

Mitt råd till dig som tänker börja sy medeltidskläder är att börja innifrån; underkläderna!
Jobba dig innifrån och ut när du bygger upp din stass så kommer du slippa den jobbiga känslan av att du saknar något viktigt i din klädsel. Och just när det kommer till underkläder, gör gärna extra om du planerar att åka på längre evenemang.

Vad ska jag ha för tyg?
Till underkläder a la medeltid bör du välja linnetyg; ofärgat eller blekt. Akta så att du inte köper naturfärgat istället för ofärgat. Ett tips är att beställa hem tygprover från välsorterade linnetygbutiker. Just till underkläder är det bra att satsa på någonting som är tätvävt och tunt (har en lägre gramvikt). Har du tygprover kan du se och känna, så att du inte råkar köpa något som är genomskinligt, tjockt, styvt etc.

Vad ska jag ha för mått? Finns det mönster?
Att sy just en skjorta (som detta inlägget handlar om) är väldigt enkelt. Börja med att ta ett måttband och mät din överkropp; där du är bredast om armarna, där du är bredast om bålen, längd från axel till handen och längden från axel till dit du vill att skjortan ska sluta på låret. Tips; gör lite för långa ärmar som du kan klippa och justera sedan. Glöm ej sömsmånen innan du klipper ner dem.
Ärmarna gör jag i ett stycke, dvs jag får bara en söm och den hamnar rakt undertill, det blir som en tub. Bål-stycket går absolut att göra i ett stycke och vika på mitten, då slipper du sömmar över axlarna. Jag har dock valt att göra det i två stycken och sy ihop över axlar.
Till måtten lägger jag till 5-10 cm runt bålen från mitt mått och 5 extra cm runt ärmen.

Här är en kort förklaring på hur jag gör mina skjortor.
Till den skjortan som jag sytt nu har jag valt ett tunt blekt linnetyg. Jag har valt att göra slitsar i sidorna upp till strax under byxlinningen för ökad rörlighet. Denna skjortan har en stor urringning för att ej synas under klädesplagg.
Jag har handsytt den, tvättat på handtvätt-programmet i tvättmaskinen och sedan strukit den. Tänkvärt är att linnetyg är svårt att få slätt efter det har varit i tvättmaskinen. Jag brukar handtvätta i balja/badkar med Y3, men tyget bör förbehandlas med den behandling den kommer få senare.


Halslinningen har jag vikt in två gånger. Detta blir enklare om man stryker kanterna. Notera att din urringning blir större när du gör detta. jag sydde sedan ned den med matchande lintråd.

Axelsömmarna fäller jag bakåt. Jag fäller båda sömsmånerna åt samma håll samt viker den över runt den undre för bästa hållbarhet. Detta för att linentyg gärna fransar sig och underkläder slits på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar